Horien Eye Secret, Pelbagaikan ‘Look’ Anda.

/ 12:26 PM
Assalamualaikum semua! 

Alhamdulillah, sekali lagi Jiha di beri peluang untuk mencuba sendiri salah 1 jenama contact lense yang agak popular dikalangan peminat kanta lekap. So hari ni Jiha nak kongsikan dengan korang pengalaman Jiha menggunakannya. Hopefully, pengalaman Jiha ni membantu gegadis semua dalam membuat pilihan kanta lekap. 



Seperti yang korang semua nampak, Jiha ada 3 warna berbeza dalam setiap kanta lekap tu. Each of them ada power tau! So boleh la melaram dengan 3 warna berbeza tau! So boleh la tukar tukar look setiap bulan. So, kita mulakan dengan texture dia dulu ok? Jiha memang mengutamakan kualiti. Banyak sangat jenama kanta lekap yang Jiha dah pernah cuba buat jiha tak tahan lama. Sebab dia terasa tebal. But for this brand, Jiha boleh pakai sampai malam tanpa rasa kering. Sangat selesa. Soon as korang bukak the packaging pun korang boleh tau dia sangat selesa sebab nipis. So takpe la rasa macam ada benda melekat dekat dalam mata korang kan? 

Di sebalik keselesaan tu, kanta lekap Horien Eye Secret ni diperbuat daripda bahan-bahan yang salamat digunakan.  Antaranya adalah: 

Material: Polymacon
Water Content: 38%
DIA: 14.2mm
BC: 8.7mm
SPH: 0.00, -1.00~-6.00 (0.25 steps), -6.00~-8.00 (0.50 steps)
38% Water Content
Sodium Hyaluronate & Trehalose
BMW 3D Wrap Technology
UV Protection Function
Artificial Intellectual
Bigger Tinted Area
7-9mm Wide Optic Zone



Selain daripada sangat nipis & selesa, dia buat mata korang nampak galak. See gambar dekat atas tu, nampak besar kan? So nampak menonjol la mata korang. Nampak macam doll gitu. Tapi jangan risau. Takde la melampau sangat. Masih pada tahap yang memuaskan. 



Ni adalah gambar Jiha menggayakan Horien Eye Secret warna Grey. Cantik kan? Ada yang dm Jiha tanya, pakai brand apa, warna apa. Ha. Ni Jiha dah jawab dah soalan korang. Ahh! Tak boleh move on! Cantik betul especially lepas dah make up. Betul rasa mata tu menonjol 😍



In terms of packaging pula, Jiha rasa, Horien Eye Secret ni comel la. Sebab dia menggunakan warna-warna yang ceria. Memang mudah nak tarik perhatian orang. So bila nampak je kotak dia, rasa fresh! Jiha memang sangat suka. 



Korang mesti tertanya tanya, selamat ke? Brand di diiktiraf ke tak? 



Jangan risau kawan kawan. Brand Horien ni sememangnya diiktiraf & selamat untuk korang gunakan. Horien Eye Secret ni dikilangkan di Taiwan oleh Yun Sheng Optical Co.Ltd dan mendapat pengiktirafan ISO 9001:2008 oleh Japan FMA, European CE, Taiwan GMP dan beberapa agensi lain yang bertauliah. FUH! Memang selamat la kan? 

So, korang tunggu apa lagi? Lekas dapatkan Horien Eye Secret. Korang boleh lawati website dorang iaitu www.eyesecret.com.my or korang juga boleh ke Facebook mereka tau! Search je Horien Eye Secret . 💋
Assalamualaikum semua! 

Alhamdulillah, sekali lagi Jiha di beri peluang untuk mencuba sendiri salah 1 jenama contact lense yang agak popular dikalangan peminat kanta lekap. So hari ni Jiha nak kongsikan dengan korang pengalaman Jiha menggunakannya. Hopefully, pengalaman Jiha ni membantu gegadis semua dalam membuat pilihan kanta lekap. 



Seperti yang korang semua nampak, Jiha ada 3 warna berbeza dalam setiap kanta lekap tu. Each of them ada power tau! So boleh la melaram dengan 3 warna berbeza tau! So boleh la tukar tukar look setiap bulan. So, kita mulakan dengan texture dia dulu ok? Jiha memang mengutamakan kualiti. Banyak sangat jenama kanta lekap yang Jiha dah pernah cuba buat jiha tak tahan lama. Sebab dia terasa tebal. But for this brand, Jiha boleh pakai sampai malam tanpa rasa kering. Sangat selesa. Soon as korang bukak the packaging pun korang boleh tau dia sangat selesa sebab nipis. So takpe la rasa macam ada benda melekat dekat dalam mata korang kan? 

Di sebalik keselesaan tu, kanta lekap Horien Eye Secret ni diperbuat daripda bahan-bahan yang salamat digunakan.  Antaranya adalah: 

Material: Polymacon
Water Content: 38%
DIA: 14.2mm
BC: 8.7mm
SPH: 0.00, -1.00~-6.00 (0.25 steps), -6.00~-8.00 (0.50 steps)
38% Water Content
Sodium Hyaluronate & Trehalose
BMW 3D Wrap Technology
UV Protection Function
Artificial Intellectual
Bigger Tinted Area
7-9mm Wide Optic Zone



Selain daripada sangat nipis & selesa, dia buat mata korang nampak galak. See gambar dekat atas tu, nampak besar kan? So nampak menonjol la mata korang. Nampak macam doll gitu. Tapi jangan risau. Takde la melampau sangat. Masih pada tahap yang memuaskan. 



Ni adalah gambar Jiha menggayakan Horien Eye Secret warna Grey. Cantik kan? Ada yang dm Jiha tanya, pakai brand apa, warna apa. Ha. Ni Jiha dah jawab dah soalan korang. Ahh! Tak boleh move on! Cantik betul especially lepas dah make up. Betul rasa mata tu menonjol 😍



In terms of packaging pula, Jiha rasa, Horien Eye Secret ni comel la. Sebab dia menggunakan warna-warna yang ceria. Memang mudah nak tarik perhatian orang. So bila nampak je kotak dia, rasa fresh! Jiha memang sangat suka. 



Korang mesti tertanya tanya, selamat ke? Brand di diiktiraf ke tak? 



Jangan risau kawan kawan. Brand Horien ni sememangnya diiktiraf & selamat untuk korang gunakan. Horien Eye Secret ni dikilangkan di Taiwan oleh Yun Sheng Optical Co.Ltd dan mendapat pengiktirafan ISO 9001:2008 oleh Japan FMA, European CE, Taiwan GMP dan beberapa agensi lain yang bertauliah. FUH! Memang selamat la kan? 

So, korang tunggu apa lagi? Lekas dapatkan Horien Eye Secret. Korang boleh lawati website dorang iaitu www.eyesecret.com.my or korang juga boleh ke Facebook mereka tau! Search je Horien Eye Secret . 💋
Continue Reading
Assalamualaikum!

Haaa dah lama rasanya tak sembang pasal muslimah attire dengan korang kan? So hari ni mesti nak kena share juga sebab Jiha tau, ramai readers blog Jiha ni memang menitikberatkan fashion walaupun bertudung. Betul tak? So hari ni, Jiha akan share dengan korang sebuah online butik yang memang menyesal lah kalau korang tak singgah. memang menyesal! Without further due, ayuh!!!

Perempuan, kalau bukak almari, walaupun dah penuh baju dalam tu, dia masih cakap "ala tak ada baju lah nak pakai". Itu perempuan. Siapa geng dengan Jiha? Angguk lekas! Haa. Sekarang ni banyak je jenama yang dah terhasil bagi memastikan wanita muslimah dapat berfashion seperti orang lain. Cuma yang menjadi isu adalah sama ada selesa untuk dipakai ataupun tidak. Betul kan? Kalau jiha sendiri pun Jiha akan pilih pakaian yang selesa sebab kita seharian nak pakai baju tu. Cuba bayangkan kalau sendat atau kualiti kain yang merimaskan, maunya korang tergaru-garu macam monyet nanti. So, pemilihan pakaian bila nak berfashion kenalah betul dari segi kualiti kainnya, jahitannya dan reka bentuknya. 

Korang boleh dapatkan semuaaaaa yang Jiha mention dekat atas tadi dari Lanafira. Eh apa pulak Lanafira ni kan? 


Bila nampak perkataan Lanafira tu, apa yang korang boleh bayangkan? Kalau Jiha, mula-mula nampak perkataan Lanafira, Jiha terfikir, kelembutan. Bunyi Lanafira tu lembut je kan? Apa pun yang korang bayangkan kalau selagi ia berkaitan dengan kewanitaan, keunggulan, kesucian dan yang seangkatan dengannya, YA! KORANG BETUL! Lanafira adalah sebuah clothing line yang sedang meningkat naik. Dengan koleksi pakaian yang sangat menarik! Sangat terbaru dan mengikuti perkembangan semasa, wanita, korang confirm takkan cari lain. Tapi! Sebelum Jiha proceed dengan koleksi yang boleh korang dapati dari Lanafira, why not kalau Jiha cerita sikit mengenai Lanafira ni. 


Lanafira adalah sebuah butik online yang khusus dalam pakaian muslimah yang BERKUALITI TINGGI. Bukan tu je tau! Dorang juga menawarkan service yang TERBAIK di mana korang kalau ada masalah dari segi size ke kualiti ke, korang boleh berhubung terus dengan mereka.


Bukan sahaja pakaian, Lanafira juga menyediakan perkhidmatan rundingan penampilan. Misal kata korang ada tudung warna merah, tak sure nak padankan dengan baju warna / design apa, korang cotact je Lanafira. Mereka sedia membantu sebab KITA SEMUA TAHU, online shopping ni memang rumit tau sebab tak boleh pegang, tak tahu kualiti dia macam mana dan paling penting, adakah size dia sama dengan kedai yang kita pernah beli sebelum ni? Ha itu memang masalah paling besar la bila online shopping ni. Tapi bila korang membeli dengan Lanafira, mereka akan bantu korang sampai korang dapat PERFECT MATCH yang menepati kehendak dan keperluan pakaian korang. Tak kisah lah untuk casual ataupun majlis formal, Lanafira, sedia membantu. Tak percaya, korang boleh baca di ruangan lifestyle Lanafira.


Antara koleksi yang boleh korang dapatkan dari Lanafira adalah Kebaya, Long dress dan peplum. Haaa, ni antara yang wajib ada dalam almari korang kan. Kalau bukan untuk bawak berjalan, untuk pakaian ke office mesti kena ada antara 3 ni. Kadang mood nak berpakaian ni macam-macam. Boleh moody tau kalau tak ada baju yang dalam imaginasi tu untuk dipakai. So, Lanafira ada semua yang korang mahukan. 








Jiha dah tunjuk dekat korang kan antara koleksi yang Jiha rasa, Jiha pun kena beli dan korang pun kena dapatkan juga. Now macam mana nak beli ni Jiha? Takkan nak tengok gambar je?



Hahahaha ok! Mudah je! Untuk pembelian update semasa mengenai Lanafira, korang boleh terus ke website Lanafira , Instagram Lanafira atau korang boleh personal message team Lanafira di Facebook Page mereka. Mudah je kawan-kawan! 

So, tunggu apa lagi?? LEKAS!!! DAPATKAN KOLEKSI LANAFIRA SEKARANG OR KORANG AKAN MENYESAL NANTI! 
Hai! Assalamualaikum!

Haaaa Excited rasanya nak menulis entry ni sebab ini adalah something yang Jiha memang sukaaaaa. 

Ok! Siapa sini suka makeup? Siapa sini suka makeup yang AWESOME pada harga kababoom??

Jiha tahu korang semua suka! Sebab Jiha pun sangat suka ok! Hari ni Jiha nak share dengan korang eyeshadow yang SANGAT PIGMENTED tapi harga yang SANGAT BERBALOI. Eyeshadow itu adalah..SOFWANAH COSMETICS!!

Ya. Yang mana suka makeup, mesti tahu kan siapa Sofwanah. Dia adalah make up artis yang famous juga. Sentuhan magical dia buat pengantin tampak berseri. Kalau korang nak tau siapa Sofwanah ni, boleh klik link ni untuk follow dan tengok hasil kerja dia di Instagram ok? Hari ni Jiha nak share dengan korang 2 palette Sofwanah Cosmetics yang AWESOME! I should say, kalau korang tak mampu nak beli Naked Heat, THIS IS YOUR SAVIOUR! Kenapa? OK! Jom follow story Jiha :*


Sebelum tu, korang mesti nak tau macam mana bentuk palette ni, kan? Macam ni lah rupa bentuk Sofwanah Cosmetics. Kecik je. Mudah dibawa kemana mana. Especially untuk korang yang lepas solat nak touch up balik make up, palette ni sangat di sarankan!


Jiha paling excited bila bukak parcel, both palette didatangkan dalam bubble wrap yang warna copper tu. SANGAT SELAMAT DAN CANTIK! Lepas tu ada cute card yang warna pink tu tau! siap bagi hashtag dan official IG in case korang nak tag dorang ke kan. Haaa gitewww. 


Isi dalam palette Sofwanah Cosmetica pulak macam ni. Tengok la girlllsssss warna dia. Memang sesuai sangat untuk kegunaan harian atau untuk pergi event. OMG! Jiha masa mula-mula buka palette ni, rasa nak menangis sebab cantik sangat. Team Sofwanah Cosmetics sangat bijak memilih kombinasi warna dalam kedua-dua palette! Dan both palette didatangkan dengan berus yang boleh korang gunakkan untuk aplikasi eyeshadow! 

Korang mesti nak tau apa nama setiap palette ni kan? Ok, Palette pertama adalah Demure. 


Ini adalah Demure. Warna dia lebih kepada earth color. Memang cantik girls!! Eh sebelum tu..Demure tu apa eh? Demure bermaksud reserved, modest & shy. Haaaa sesuai sangat untuk wanita masa kini yang memang minimalist tapi BOLD! Aturan warna dia, hm, Jiha memang pakai ni almost setiap hari untuk ke office. Warna shimmer dia memang PIGMENTED! Kalau tak percaya, korang boleh tengok video Jiha aplikasikan palette ni di sini

So, done with Demure palette. Now kita beralih kepada Allure palette pulak. Apa yang lain dengan Allure ni? 


As you guys boleh tengok. Warna dia memang lain dari palette Demure tapi masih consider as warm tone. Warna dalam Allure palette ni, Jiha boleh klasifikasikan sebagai ceria dan terang berbanding Demure. Kalau korang rasa semalam dah pakai warna earth, hari ni nak pakai warna yang cerah, go for Allure palette. Allure Palette ni dilengkapi dengan transition colour tau. So korang jangan risau. Pigmented atau tak? Haaa cuba usha dekat video ni. Confirm leleh girls!!

In terms of packaging, both adalah plastics tapi! perkataan timeless atas palette tu dia timbulkan. So nampak mahal lah. And cermin dalam palette pun cukup untuk korang gunakan bila nak aplikasikan eyeshadow. Tak terlalu besar atau tak terlalu kecil. Just nice. 

Kalau korang tanya Jiha personally, palette mana yang paling Jiha suka, Jiha akan jawab Demure. Sebab Jiha sukaaa sangat mata Jiha warna coklat. Hahaha. So Demure is my favorite. Tapi dua dua pun best!! Jangan cakap Jiha pilih demure sebab tak suka Allure ok? Both pun sangat ok tapi Jiha paling selalu pakai Demure :P

Mesti korang tertanya tanya macam manaaa nak dapatkan Demura & Allure palette ni. kan? 


Untuk korang yang berminat nak dapatkan Allure & Demure palette, korang boleh serbu  DM mereka


Dengar cerita Sofwanah Cosmetics tengah adakan SALE! Haaaa Korang mesti teruja kan nak tau apa yang SALE? Of course Jiha akan share dengan korang. Mana boleh kedekut!!!


Kalau korang tak nak tunggu lama untuk team Sofwanah reply DM korang, Simply terjah their website iaitu www.sofwanahcosmetics.com . MUDAH! PSTT!! Combo hanya RM180 sementara tengah SALE! Korang lekas serbu ok! 

Ok lah, Jiha nak pergi main make up make up kejap dengan Sofwanah Cosmetics Palette.
Assalamualaikum!!

Haaa pernah tak korang terfikir yang mesin basuh korang pun mungkin sangat kotor selepas berpuluh tahun berkhidmat untuk korang? Pernah terfikir tak? Mesti tak pernah kan?

Ha hari ni Jiha nak kongsikan dengan korang macam mana korang boleh bersihkan mesin basuh korang dengan cara mudah dan pastinya tak perlu upah orang untuk tolong cucikan pun mesin tu. Ready!!! Let's go!!

Tapi sebelum Jiha teruskan, Jiha nak share beberapa kemungkinan yang menyebabkan mesin basuh korang sebenarnya kotor tanpa korang sedar. 

1. Penggunaan softlan / pelembut fabrik. 
2. Menghubungkan mesin basuh dengan air dari luar (kotor / karat)
3. Menggunakan mesin basuh pada kadar maximum 
4. Mesin basuh anda berkemungkinan berumur 3 tahun dan keatas

Haaa...korang yang membaca ni rasa-rasanya ada tak kesemua ciri-ciri yang Jiha mention? Kalau ada, korang kena baca content yang seterusnya. 

Jiha nak perkenalkan dekat korang Maobao Washing Machine Cleaner. Fuh! Selalu kita gunakan mesin basuh untuk mencuci baju, hari ni korang akan tahu macam mana nak membasuh mesin basuh. Haa pening..pening! Hahaha

Maobao Washing Machine Cleaner ni adalah alternatif yang korang boleh gunakan untuk membasuh mesin basuh korang. Bagi yang ada anak kecik, jangan risau, pembersih mesin basuh ni adalah anti-bakteria . Rupa bentuk Maobao Washing Machine Cleaner tu adalah seperti ini. 


Macam mana cara nak menggunakan Maobao ni? Mudah!

1. Korang pastikan mesin basuh korang tu tak ada baju. Jangan campur dengan baju korang pulak. nanti rosak pulak 
2. Isikan sikit air kedalam mesin basuh korang
3. Ambil sepeket pencuci yang warna biru tu, then korang masukkan kedalam mesin basuh (ya, masukkan semua). 
4. Kemudian masukkan pula serbuk yang ada dalam paket warna merah tu. Again, masukkan semua ok!
5. Then, korang biarkan mesin korang dalam keadaan nak membasuh tu. (means korang tekan butang start and mesin korang berpusing untuk 5-10 minit)
6. Then korang akan nampak kesan kotoran keluar dan timbul dipermukaan air tu.

Mudah je kan sebenarnya nak menggunakan Maobao ni? Gambar di bawah ni antara kotoran yang berjaya disingkirkan untuk korang lihat sendiri betapa kotornya mesin basuh korang. Ewwww. Tengok pun geli kan? Bayangkan kotoran yang sama berkisar setiap kali korang basuh baju korang?



So? Tunggu apa lagi? Lekas dapatkan Maobao korang hari ni! Mesin basuh pun perlukan kasih sayang dari korang. Selama ni dia tolong kotang basuh baju korang, hari ni korang tolong la 'bersihkan' mesin basuh korang pulak. Haaa baru lah adil kan??? 

Korang boleh tengok macam mana cara Jiha gunakan Maobao ni di link ini

Macam mana nak dapatkan Maobao ni? Mudah sangat. Korang boleh buat pembelian dari Happy Shopper  Contact je dorang terus untuk dapatkan Maobao korang hari ni dengan harga RM25 pada harga promosi. Or else harga biasa dia RM33.90 tau!! Nak jimat? Lekas dapatkan Maobao korang ok!!



Assalamualaikum! 

Siapa sini suka buat aktiviti luar? As in, hiking, camping, marathon or maybe picnic dekat pantai? Korang SELALU ada masalah 'kulit berbelang' atau 'sunburn'? Ada good news untuk korang. Lepas ni dah tak payah beli 10-20 product. 1 for all, all for 1. Ahhgitteewww! Jom! Kita skodeng apa bendaaaa la produk ni.

Ok, so basically, kita semua sukaaaa sangat benda yang natural. Of course we do sebab we had too much of air pollution lah, water pollution la and the list goes on. Bila bab penjagaan diri, untuk kesihatan, of course we want something yang THE BEST. Yang alami orang panggil. So we will choose Magic Jelly by Lovera Malaysia. Korang mesti pernah dengar kan? 



Kenapa nama dia Magic Jelly? Sebab dia bukan untuk muka je, bukan untuk rambut je, bahkan untuk SELURUH ANGGOTA BADAN. U guys name it nak sapu dekat mana, semua BOLEH! Tak ada masalah. Best part is dia bantu kurangkan keradangan, pimples and scars. Itu part yang paling Jiha suka sebab yeah, knowing me yang banyak acne scars ni, memang sedap la tenyeh. Bukan tu je tau! Jiha lepas mandi selalu sapu Magic Jelly ni dekat scalp. Sejuk tau! Rasa tenang je nak tidur. Wangi pulak tu. Letak kepala atas bantal, rasa maam tidur dalam timbunan kelopak bunga. In love dengan rambut sendiri 😍



Selain dari tu, mommies yang anak-anak dia ada eczema, ruam, atau alahan tu boleh tau gunakan Magic Jelly ni untuk your kids. Sebab dia NATURAL. So memang sesuai untuk semua age. And some more dia lembut & senang meresap. So takde la your baby tenyeh-tenyeh dan masuk dalam mulut. 


Sebenarnya banyak sangat tau kebaikan Magic Jelly ni. Kalau jiha nak share semua, sampai esok tak habis. Tapi kalau korang; ladies lah maksudnya, yang suka ber-make up, go and buy this lepas tu tepek as primer. I tell you, your skin akan rasa ringan & tak melekit. Seriously. Lepas tu, dah remove makeup, basuh muka, again jadikan dia moisturizer. OMG Girl. Hm tak guna cerita. Korang layan la video ni kalau nak tau. Korang seriously kena cuba sendiri then you guys will know apa Jiha cakap ni betul ke tak. 



Dekat mana nak beli? Ala, singgah je website dorang; www.lovera.com.my . Mudah. Dalam tu ada siap harga & details on how korang boleh gunakan Magic Jelly ni. Memang berbaloi la spend RM70 untuk jelly yang SERBA GUNA dan seseuai untuk SEMUA UMUR. Go and grab yours now. 

Jiha dah. Korang, bila lagi?
Assalamualaikum! 

Terpanggil rasanya hari ni nak buat entry dari hati. Ewah! Tapi betul. Rasa terkesan betul hari ni. So hari ni Jiha nak kongsikan dengan korang. Semoga bermanfaat. InsyaAllah.

Pagi tadi, Jiha ternampak ada 1 post di Facebook mengenai orang buang bayi kedalam tong sampah. 😔 



Sedih rasa tengok. Kenapa ada orang yang sanggup buat macam ni pada zuriat sendiri? Ketepikan tu perihal status anak ni. Sekarang, kita bercakap mengenai ihsan, kasih sayang & kewarasan akal manusia. Di mana letaknya kasih sayang manusia tatkala melihat bayi yang lemah tidak berdaya bahkan tudak mampu bersuara kepada si ibu akan kemahuan hatinya? 



Tidak kah kita sedikit pun tidak terusik kala melihat anak yang selama 9 bulan dikandung kehulu kehilir kini dalam dakapan? Tidakkah berjujuran air mata si ibu tatkala membuat keputusan untuk mencampakkan bayi itu kedalam tong sampah? 



Setiap kali Jiha tengok anak Jiha sendiri, Jiha selalu cakap dekat dia, "bertuahnya awak sayang, disayangi sedari dalam kandungan sehingga kini. Sedikitpun tiada serba kekurangan waimah sebesar kuman. Bertuahnya awak, lahir dan dibelai. Tak macam anak lain yang tiada tuah di kakinya. Sudahlah di lahirkan tiada berbapa. Bahkan di buang lagi kedalam tong sampah" 🙁



Sayu hati bila lihat banyak kes pembuangan bayi kebelakangan ni. Sekali lagi, letakkan jauh kesilapan ibu bapa yang terlanjur perbuatan. Letakkan 1 perspektif, dia sudah menjadi ibu, tapi di manakah naluri keibuannya? Tiadakah walau sekelumit? 😔 Sedangkan ramai pasangan yang sudah berkahwin tapi masih belum Allah kurniakan zuriat buat penyambung kasih. Ya Allah. Mengapa hati mu begitu kejam, wahai ibu? Benarlah, kata bijak pandai. Perhubungan yang seawalnya bermula dengan kesilapan; Allah cabut rasa kepayahan itu supaya tiada dia merasa bait pahala di saat kesakitan. Mungkin sebab tu mudah sangat untuk dia buang bayi merata-rata. 



Apalah salahnya kalau memang dah tak nak anak tu, tinggalkan di masjid atau balai polis atau rumah kebajikan. Tentu ramai yang sudi menjaga.  Bukan tong sampah tempatnya untuk si kecil itu. Dia tiada salah walaupun sebesar hama. 



Semoga entry ni memberikan sedikit keinsafan kepada kita akan betapa bertuahnya kita kerana dilahirkan punya keluarga. Kalau korang di takdirkan punya kawan yang mengalami nasib seperti bayi di atas, mohon nasihatkan dia. Kalau tidak mahu di jaga, berikan kepada yang berkemampuan. InsyaAllah terbela nasib baik itu nanti. Sama-sama kurangkan peratusan kes bayi terbuang kerana kesilapan ibu itu sendiri. 

Untuk yang dah memang ada anak tu, betul, semua anak ada masa grumpy dia sampai kita rasa nak hempuk hempuk. Jiha pun lalui. Tapi tengok balik anak tu sambil cakap "at least kita ada anak. Ada orang tu, tak ada anak". Perjalanan menjadi ibu ni tak mudah tapi insyaAllah berbaloi. Semoga perkongsian kali ni bermakna untuk semua. InsyaAllah. 
Assalamualaikum! 

Sepanjang Ramadhan, Jiha ada nampak ramai mommies yang complain, jumlah susu drop & sebagainya. Sedihkan? Dah lah kita kena berpuasa, takkan lah anak kita pun kena puasa sama. Tak adil rasanya untuk si kecik tu. Tapi mommies jangan stress, dalam islam tak mewajibkan ibu-ibu yang menyusukan anak untuk berpuasa kalau keadaan anak tak mengizinkan. Unless kalau memang anak ok, susu maintain, then why not kan berpuasa. 

Ok so hari ni Jiha nak share dengan korang macam mana Jiha maintain breastfeed anak sepanjang Ramadhan dan ya, Jiha berpuasa penuh lagi sekali tahun ni. Alhamdulillah. Mommies pernah dengar tak Maminqa Milk Booster? Tak pernah? Itu la Jiha pun sebenarnya pertama kali dengar nama brand ni. Tapi, lepas Jiha dah kongsikan dengan korang, mesti korang rasa jam jam niiii juga nak dapatkan sekotak. Jom! Ikuti pengalaman Jiha dengan Maminqa Milk Booster. 




Ok. Kita semua tahu, bila berpuasa memang badan banyak dehydrate. Betul? Sedangkan antara faktor penting nak proses susu badan adalah, air. Disebabkan tu, Jiha amik inisiatif untuk amalkan Maminqa Milk Booster. Why dia best? SEBAB DIA SEDAP! 😭 Sungguh. Rasa dia tu tak macam milk booster lain. Rasa susu 😫. Tak. Maminqa rasa berries 😍. Manis masam sebati memang sedap! And lagi best apa tau, dia dalam pack ready to go! Tak payah bancuh tak payah guna air panas. Grab & Go! Semudah tu. Boleh bawak pi memana je. 



Sekotak Maminqa Milk Booster ada 20 sachet. So sehari korang amalkan 1 sachet sebelum makan. Tak kisah la sebelum sarapan / sebelum dinner. Memang senang. Selain dari rasa yang sedap, bantu tambah susu badan, Maminqa Milk Booster juga boost tenaga korang sebab dia ada Kurma. Tau kan Kurma memang sangat baik untuk badan & penambah tenaga. Sebab tu sepanjang Ramadhan, Jiha maintain je pi event sana-sini sebab Maminqa la. Memang best! 



Korang patut ada sekotak dekat rumah. Kalau yang mana dah memang ada banyak susu badan, boleh amalkan Maminqa ni untuk tambah tenaga, untuk kulit yang VAVAVOOM. Itu kan impian semua ibu-ibu? Susu yang banyak beserta kulit yang gebu gebas? Maminqa ada penyelesaiannya. 



Tunggu apa lagi?? Lekas serbu @merebeniemy