#Relationship : Bertunang Ni Menyusahkan lah!

Hidup kita ni sentisa penuh dengan cabaran. Tak kisah la apa jenis atau bentuk cabaran sekalipun. Paling best, bila dah masuk fasa bertunang. Ya. Semua yang bercinta semestinya mahukan hubungan mereka bereterusan ke peringkat yang seterusnya. Dan sebelum melangsungkan perkahwinan, kita akan melalui fasa bertunang.



Paling sadis, ramai pasangan yang bertunang telah dimomokkan dengan khabar angin seperti "bertunang ni darah manis. banyak dugaan" atau "dah bertunang nanti, mesti akan terasa nak jumpa orang lain selain pasangan kita". Well, sejujurnya, dari pengalaman sendiri, betul. Hahahahaha. Bertunang ni adalah fasa di mana kita mempersiapkan diri kita sebelum melangkah ke alam rumahtangga. For sure syaitan akan mencucuk sikit untuk tengok kita ni kuat tak nak mendirikan masjid. Dan semua orang sedia maklum, syaitan paling benci umat Nabi Adam mendirikan masjid. Selagi boleh di cucuk sehingga berpisah, mereka akan lakukan sehabis daya. 


So, hari ni Jiha nak sharekan beberapa pengalaman Jiha sepanjang 11 bulan bertunang dan macam mana Jiha tackle permasalah yang berlaku. Boleh follow kalau rasa sesuai. Boleh tambah cadangan di ruangan komen supaya semua orang boleh baca.


Situasi 1: Pasangan buat endah tak endah je bila berbincang part persiapan.

Aha! Ini perkara biasa yang sering berlaku terutamanya kepada kaum adam. Dorang ni buat derrkk je bila kita tengah excited nak cerita pasal baju kahwin warna apa, tema apa, makan apa, photographer siapa dan sebagainya. Ini selalunya mendatangkan kemarahan kepada kaum wanita sehingga ada tu sampai mengeluarkan statement "awak ni nak kahwin ke tak nak?". Haaaa jaga-jaga lelaki. Perempuan bila dia tengah excited kalau korang ignore, habis ribut satu kawasan.

Solusi 1: Wanita, lelaki ni memang jenis easy going. Bukan dia tak nak berkahwin dengan anda. cuma dia ada banyak lagi perkara lain yang dia nak fikir selain daripada baju warna apa, pose atas pelamin nak muncung itik ke nak tonggek. Perkara paling penting pada dia adalah "mana nak cari duit nak cukupkan duit hantaran ni?" dan juga "rumah kawasan ni sesuai ke eh aku dengan bini aku nak tinggal nanti? jauh ke tak nak pergi kerja?". Nampak tak apa Jiha cuba sampaikan. Mereka lebih memikirkan kedepan dan keselesaan pasangan berbanding wanita. Jadi, sebagai wanita, kita kena lebih memahami pasangan kita. And paling penting, jangan la tanya soalan masa dia baru balik kerja. Dia tengah penat, korang tanya pulak soalan bukan bukan. Tu yang kesudahan dia "dah la! Amik balik cincin awak ni!". Tsk Tsk. Jangan sampai macam tu ok?

Situasi 2: Bila kita nak pergi kursus kahwin? Majlis dah dekat. 

Ini pun selalu terjadi. Jiha ada kawan yang lagi sebulan nak kahwin baruuuu nak pergi kursus kahwin la. Nak isi borang la. Tapi Allah tu Maha Pemurah. Dia mudahkan segala urusan. Isu ni sebenarnya sangat kecil. Tapi bagi sesetengah wanita, ianya sangat besar. Terutama buat mereka yang jenis perfectionist. Semua nak kena siapkan 2-3 bulan awal sebab nanti towards the end, dia dah sibuk nak fikir gubahan hantaran dan sebagainya. Tapi bagi lelaki pulak, lain kesnya. Dorang jenis, "relax la. Banyak masa lagi" "awak ni relax, relax. Dah tinggal 3 bulan dah nak kahwin ni relax apa lagi?" ...dan seterusnya berperang. Darah manis. Pantang salah sorang usik mood, terus kacau sampai ke mak bapak. Hahahaha. Itu sangat mormal ok! Sangat!

Solusi 2: Walau apa pun permasalahan yang melanda, sebolehnya janganlah melibatkan kedua orang tua kita. Kesian mak ayah ni. Sebok nak fikir amik catering mana, khemah nak tempah 10 bijik, usha tok kadi lagi, awak sibuk kacau emosi dorang dengan masalah "Abu ni kan mak..eii geram la Minah. Dia kata relax relax. Wedding ada lagi 3 bulan je ni! Malas la kahwin macam ni". Hahaha. Mak si Minah tu mesti terkebil kebil. Melihat telatah anak, sama macam dia muda dulu. Eh? Cadangan Jiha, jangan mudah melatah. Both lelaki dan perempuan. Kalau sorang dah jadi api, sorang kena jadi air. Kan ke cinta tu maksudnya saling melengkapi. Jiha pernah dengar ada orang cakap, "pasangan kita adalah kekurangan kita. Sebab tu dia jadi pasangan kita. Untuk menjadi sepasang adalah saling melengkapi kekurangan. Kelemahan dia adalah kekuatan kita, dan kelemahan kita adalah kekuatan dia. Itulah yang sebenarnya. Now dah nampak sikit sikit kan? Good! 

Situasi 3: Awak ni makin dekat nak kahwin, makin kedekut eh? 

Hahahaha. Ini real story. Kawan Jiha masa bertunang dulu, dia cakap tunang dia gila kedekut dengan dia. Berkira sangat sangat. Dia stress sampai mengadu dekat kitorang. Dia cakap dah tak macam dulu, tak ada dah makan sedap apa semua. Kitorang kewata je. Mamat tu relax dan sangat tenang walaupun agaknya tunang dia dah berdas das peluru di taburkan atas topik "kedekut".

Solusi 3: Solusi ni applicable untuk semua. Lelaki dan perempuan. It can be both. Kadang jadi dekat perempuan, kadang jadi dekat lelaki. As for my own experience, benda ni jadi dekat Jiha. Jiha jadi berkira sangat sangat. Tapi bukan sebab apa, sebab mereka sedang berjimat. Hey, ingat kahwin ni macam main pondok pondok ke? Nak makan, amik daun kering masukkan dalam periuk lepas tu acah keluarga bahagia makan dan "abang dah kenyang?". Ha bukan macam tu ok. Banyak duit nak pakai. Banyak kegunaan lain nak didahulukan. Sebab tu Jiha berjaya amalkan simpan RM1000 setiap bulan untuk majlis perkahwinan Jiha. Alhamdulillah, habis menyimpan ni sampai sekarang pun masih ada. Untuk si pasangan yang ada partner yang tiba-tiba jadi kedekut masa bertunang ni, bawakkan banyak bersabar. Dia tengah menyimpan untuk hari bahagia korang sebenarnya. Chill dan terus menabung untuk beli kek 5 tingkat ok? Hehehe

Situasi 4: Saya nampak lately ni awak kerap betul bersembang dengan Ali. Apehal?

Ini sebenarnya yang paling ditakuti. Pasangan kita curang. Ali tunang dengan Minah tapi berkawan baik dengan Siti. Leha bertunang dengan Abu tapi berkawan baik dengan Majid. Nampak tak permainan dia. Ramai dah sebenarnya ada pengalaman macam ni. Penghujung dia, once again bergaduh sampai lama tak bertegur sapa. Mak sampai pelik, apehal lah bebudak ni. Bila mak tanya "eh lama si Minah tak datang rumah. Korang gaduh ke?" *Rolling eyes*

Solusi 4: Ini adalah normal. Pasangan yang dah bertunang tiba tiba rasa "eh kenapa dia lagi bagus dari tunang aku? aku dah tersalah pilih ke macam mana?". Sebenarnya tak ada istilah salah pilih. Macam Jiha dah mention dekat atas tadi, semua tu nafsu syaitan. Kan dorang tak nak kita mendirikan masjid. Macam mana nak kawal? Mudah. Busykan diri buat kerja sendiri. Busykan lah diri buat gubahan hantaran ke, kerja apa apa lah asalkan konsentrasi kita tu lari daripada lelaki / wanita selain daripada pasangan kita. Mudah. Cuma anak muda zaman sekarang ni suka rumitkan kisah cinta. Nak jadi ala-ala The Proposal. Hakalah. Kosser!

Situasi 5: Awak dah tak sayang saya ke? 

Jujur, lelaki paling malas nak layan perempuan kalau dia tanya banyak kali soalan macam ni. Tapi bila perempuan, tak dapat jawapan dia nak, ha mula la. Nak jadikan isu tu besar. Cuba tengok balik akar dia kenapa? Sebab dia dah jarang message? Dah jarang berbual dengan awak? Ke apa? Cuba figure out. Selalunya kes macam ni jadi sebab pasangan tu dah tak banyak message atau luangkan masa dengan kita. Itu je sebenarnya.

Solusi 5: Isu sayang tak sayang. Ada masa tak ada masa ni semua zaman budak budak. Tapi bila bercinta semua jadi tak matang. Eleh! Akak dah pernah merasa dik. Akak faham apa yang korang tengah rasa tu. Berbalik pada akar. Kepercayaan. Dia takkan kahwin dengan korang kalau dai tak sayang. Percaya 1 benda tu. Buat apa dia nak habiskan duit sampai RM10,000 untuk seorang perempuan yang dia tak sayang. Tak make sense kan? Jadi jangan lah ragu-ragu sayang. Agitu. Jangan ragu ragu. Keraguan ni adalah akar umbi kepada kegoyahan perhubungan. Ingat tu. 





So itu sahaja buat masa ni. Jiha bagi 5 untuk korang hadam. After all, rezeki, jodoh dan maut tu adalah kerja Allah. Sentiasalah berkomunikasi dengan Allah, minta dipermudahkan dan disenangkan segala urusan perkahwinan. Mendirikan masjid ni banyak pahala dia. Dapatkan keredhaan Allah, ibubapa dan akhir sekali, ia akan berikan ketenangan pada diri sendiri. Ok? Jiha doakan zaman pertunangan korang akan menjadi manis, semanis kurma. Indah, seindah bauan Lavender. All the best! 


*tetibe rindu zaman kekecohan masa bertunang! Suami! Jom re-tunang? hehehe*