Resipi Brownies Nutella Paling Mudah Di Alam Semesta!

Salam Ramadhan semua!! 

Semalam Jiha EXTRA special. Lepas dah masak Nasi Ayam untuk berbuka, mai pulak semagat nak buat Brownies sebab teringin nak buat sendiri. Selalu kalau beli mau kena charge RM40 lebih yang konon ada banyak nutella tapi bila makan rasa ada tak ada rasanyakan. Ha,kali ni Jiha buat Nutella Brownies. Brownies yang memang terasa Nutella dia tanpa perlu tambah gula or serbuk coklat yang lain. Resipi dia pun senang sangat. Sedar tak sedar korang dah habis baca dah entry ni kejap lagi. Yang mana nak share / nak copy resipi, dipersilakan. Jangan lupa credit okeyh? Jom kita mulakan.  


Hasil dia adalah seperti gambar di atas ni. Saja tunjuk hasil dulu. Buat ramai orang utara cakap. Ok. Bahan-bahan yang korang perlukan adalah:

1/2 cawan tepung 
1 1/4 cawan Nutella
2 biji telur 
Badam (ikut citarasa)
Ice cream (ikut la nak perisa apa pun, duit korang. Hihu)

Cara-cara membuat: 
  1. Gaul rata kesemua bahan bahan di atas. 
  2. Ambilkan loyang (ikut la besar mana nak guna loyang tu), sapukan sedikit mentega atau cooking spray (untuk elakkan brownies melekat. Or else awak pakailah non stick pan ok?). 
  3. Masukkan adunan tadi kedalam loyan dan ratakan.
  4. Preheat oven anda dan masukkan adunan ke dalam oven selepas isyarat masukkan berkumandang (eh dah macam azan pulak)
  5. Biarkan adunan masak selama 20 hingga 30 minit. (ini adalah berbeza mengikut over masing-masing ya. Sentiasa check bila perlu untuk elakkan Brownies korang hangus. Ambil garfu dan cucukkan ke dalam adunan. Kalau adunan dah tak melekat dekat garfu means dan masak. ok?)
  6. Selepas siap di masak, hidangkan bersama ice cream kegemaran anda masa dia tengah panas panas tu. EMMMDAP!
NAH! Mudah je kan nak buat Brownies Nutella ni. Sedar tak sedar dah boleh makan dah. 


Macam dalam kes Jiha, Jiha gunakan Vanilla Ice cream yuols. Sedap gila weh! Vanilla Ice Cream tu meleleh didalam kehangatan Brownies tu. Lepas tu adunan rasa nutella, vanilla dan kerangupan Brownies, membangkitkan lagi selera. EM...Dalam fridge ada lagi. Berbuka nanti nak makan lagi la :P

Ok lah, itu sahaja resipi mudah dan malas dari Jiha. Diharapkan agar berguna untuk anda. Selamat berpuasa. Please jangan jilat screen phone atau komputer setelah melihat prono makanan ini. 

(Korang boleh tambah coklat cair kalau nak. Nampak lagi seksi makanan korang tu)


Orang paling bersusah payah teman Mummy dia masak. Sampai kepenatan dan terlentok di pipi atuk adalah Sofea Alyssa. Mekacih sayang :*