Pengalaman Pertama Setelah 3 Bulan Melahirkan.

Assalamualaikum! 

Haaaa hari ni Jiha takde nak share event or produk. Hari ni nak share pengalaman. Pengalaman yang rasanya tak semua orang mampu merasa tapi Alhamdulillah ke hadrat Ilahi untuk peluang yang hebat ni. 



Acecece. Kemain lagi kann! Ok lah. Rasanya ada yang dah pernah baca Jiha punya entry berkaitan pengalaman Jiha bersalin, kan? So semua orang yang dah pernah melawat blog usang ini tahu lah yang kita ni dah ada anak. Ehem. So hari ni Jiha nak share kan dengan korang, pengalaman yang rasanya buat pertama kali Muhammad Fa'eq berikan dekat Jiha sepanjang 3 bulan lebih dah bergelar ibu ni. Mungkin ada ibu-ibu atau ayah-ayah yang pernah ada pengalaman yang sama, boleh la kongsi dekat ruangan komen, ok?

So hari ni Jiha MC sebab sakit kepala and cirit birit. Ok lah. So anak, memang Jiha tak hantar ke rumah MakLong la sebab tak nak susahkan dia. Dia pun nak buat kuih apa semua (Mak Long Jiha buat kuih raya. Sape nak order boleh email Jiha ok?). So sepanjang hari ni dekat rumah. Masih berpuasa penuh walaupun dah berulang kali ke tandas. Sebab sayang la kalau tak puasa, kan? So dari pagi sampai tengah hari, Muhammad Fa'eq sangat behave. Sampai la dia nap untuk 30 minit dan kemudian bangun. At first memang dia sangat ok. Tapi tetibe dia macam emo emo. Bagi susu tak nak. Bagi t*k tak nak. So Jiha amik alternatif dodoikan dia je la dengan anggapan dia akan terlena balik. Tapi semuanya gagal. Jiha siap marah dia la sambil tepuk manja dekat peha dia marah sebab dia meragam. Tapi anak kecil ni, dia nampak mak dia, marah macam mana muka mak dia, dia tetap senyum. So tak jadi la nak marah lama sebab si kecik ni memang suka senyum. So lepas 1 jam berusaha nak tidurkan dia, Jiha bawak dia masuk bilik dan dodoi kan dia. Dia pun terlena. Agaknya sejam meragam so dia pun dah penat. Ok lah so dia pun tidur untuk 2 jam. Fuh!! Tapi lepas 2 jam dia bangun, dia moody again. nangis nangis apa semua. Sampai keluar air mata and all. Kita dok cakap "eh takk mummy tak marah fa'eq pun kenapa nangis?" tapi dia keep nangis. Susu tak nak apa tak nak. So Jiha dah macam apehal lah budak ni kan? Ok tak pe la Jiha dukung dia bawak keluar, duduk ruang tamu. Tapi sama je. Dia tak la menangis tapi dia macam gelisah. So beberapa ketika lepas tu dia cam dah mengantuk. Makanya Jiha pun sua la t*k. Dia menyusu tapi dengan sangat syahdu. Jiha cam, apehal lah budak ni kan? Dok pujuk dia sambil belai belai rambut dia and all. Kendian dia tidur la kejap. 

Dalam dia dok lena tu, bila tatap muka dia, rasa sesal bertindih datang sebab marah dia sambil naikkan suara masa dia meragam. Agaknya dia terasa hati dengan apa yang Jiha marah dia tengah hari tu. So bila dia bangun dia beremosi, sambil bersangka mak dia masih marahkan dia. Rupanya budak-budak ni bijak ya? Mereka faham apa mak dia rasa cuma dia masih budak dan dia tak pandai nak express kan kekesalan dia sebab buat kita marah. Lewat petang dia bangun. Tapi dia masih sama. Meragam yang merengek tu. Of course kita as mak kalau dah tak tau nak buat apa, kita akan rasa sangat annoying. Jiha pun sama macam mak lain yang ada limit kesabaran. Tak semena termenangis lepas mengadu dekat suami betapa stress nya hari ni menjaga dia yang banyak ragam. Selalunya dia tak macam tu. Dia sangat behave. Kalau dia nak susu pun dia akan merengek biasa biasa je. Hari ni dia bagiiii power punya high pitch sampai nyaring betul! So, Jiha bila stress memang air mata lajuuu keluar. So termenangis depan dia tadi. Surprisingly, dia terus diam dan pandang je Jiha. Sambil buat bunyi macam "mummy stop, jangan nangis" macam tu dan tangan dia sentuh Jiha. Dengan mata bulat dia. Dengan bibir dia senyum tu. Kita as mak, mana boleh kan anak kita macam tu, terus macam try control and sentuh dia sambil cakap "kenapa sayang buat perangai macam ni hari ni? mummy penat tau. Mummy 1 kerja pun tak jalan because of you". And as usual la si kecik tu, senyum and ketawa. Kita tak semena terus nak ketawa sama. So hari ni memang hari yang sangat tough la untuk Jiha sebab duduk berdua je kan dengan dia. Nak buat apa apa pun nak kena heret dia. Memang sangat penat. Dan mengantuk juga. Dan akhirnya Jiha figure out, rupanya hari ni panas. So dia mungkin tak selesa sangat sebab cuaca panas and all so sebab tu dia meragam. Gittewww 

Tapi, apa yang Jiha nak sampaikan dekat semua parents di luar sana, especially yang bakal menyambut kelahiran. Cabaran tu tetap ada. Walau 'baik' macam mana sekalipun anak korang masa dalam perut or selepas dilahirkan, there'll be a moment yang dia tiba-tiba meragam like, korang akan totally lost apa sebenarnya dia nak. Just like my son. Tapi percaya tak, anak ni dia dari dalam perut selama 9 bulan dia dengan kita. So dia sangat rapat perasaannya dengan si ibu. Apa ibu rasa, semua dia boleh rasa. Especially masa menyusukan dia, kalau boleh tenung la mata anak tu. So dia tahu, di sayangi. Bukan sambil susukan dia korang main phone or tengok TV. Menyusukan anak adalah masa yang sangat dekat dan intim antara ibu dan anak. Remember, intimate dan belaian bukan hanya ketika  budak tu masih dalam rahim kita. Bahkan WAJIB diteruskan sehingga lah dia dah lahir. Sebab anak kita, lagi cepat terasa apa yang kita rasa berbanding pasangan kita sebab, ingat, dia pernah dekat sedekat dalam rahim dan sedekat di hati kita masa dia masih kita kandungkan. 

Peringatan untuk diri sendiri juga. Puasa bukan sahaja menahan lapar & dahaga. Puasa juga memngajar Jiha erti kesabaran menyusukan anak & melayan karenah dia yang tiba-tiba macam ribut, seperti hari ni. Semoga entry ni sedikit sebanyak memberikan peringatan kepada kesemua ibu dan bakal ibu yang membaca. InsyaAllah, kita semua sentiasa memperbaiki dan akan sentiasa belajar sehingga mati. Menjadi ibu bukan hanya 1 tanggungjawab. Bahkan, ia adalah sebuah proses pelajaran yang takkan pernah berhenti. Sehinggalan kita menutup mata. InsyaAllah.